Seinäjoen pääkirjasto sai 3D-tulostimen

By | Yleinen | No Comments

Seinäjoen pääkirjasto Apila on liittynyt 3D-tulostuspalveluja tarjoaviin kirjastoihin. Uudessa Verstas -toiminnassa on Ultimaker 3 Extended 3D-tulostimen lisäksi myös grafiikkatyöpiste. Toiminnasta toivotaan asiasta kiinnostuneiden kohtaamispaikkaa.

Kirjastovirkailija Henna Pakkasen mukaan: ”3D-tulostus saattaa tuntua vieraalta, mutta se ole ydinfysiikkaa. Tulostettavat esineet voi mallintaa itse tai valmiin mallin voi hakea netistä. Tiedosto viedään täällä Cura-ohjelmaan, jossa valitaan asetukset tulostimeen sopivaksi, malli viedään muistitikulle ja sitten tulostimeen.

Esillä on esimerkkitulosteita ja yksin pääsee tulostamaan tunnin mittaisen peruskurssin jälkeen. Palvelu on avoin kaikille, myös yrityksille ja yhdistyksille. Grafiikkatyöpisteessä on piirtonäyttö sekä tietokone, jossa Adobe Creative Cloud -ohjelmistopaketti.

 

LÄHDE: SEINÄJOEN SANOMAT

Ultimaker 2+ 3D-tulostin mukana ympäristöä säästävän polttoaineen kehityksessä

By | 3d-tulostus, Ultimaker, Yleinen | No Comments

Vaihtoehtona perinteisille bensiinikäyttöisille, sähköllä kulkevat autot, kuten hybridimalli Toyota Prius ja Tesla Model S sähköauto, ovat nousseet valtaväestön suureen suosioon.

Olemme lähellä tilannetta, jossa näkyvissä on vieläkin kehittyneempiä tekniikoita, kuten tieajoneuvoissa käytettävät vetypolttokennot. Team FAST on jo työstänyt ympäristöä säästävän polttoaineen seuraavaa vaihetta, muurahaishappoa. Hollannissa Technical University of Eindhoven on perustanut monitieteellisen tutkimusryhmän erityistä ansioituneisuutta saavuttaneista opiskelijoista.

Team FASTin tavoite on kehittää muurahaishappo tulevaisuuden ympäristöä säästäväksi polttoaineeksi ja korvata bensiinivaihtoehtoinen fossiilinen polttoaine kaikissa mahdollisissa tieajoneuvoissa. Konsepti on menestyksekkäästi esitelty 2016 tammikuussa 30 Watin pienoismallilla, jonka valmistumiseen ennätysajassa vaikutti osittain Ultimakerin 3D-tulostimella toteutettu prototyyppi. Työn tulokset ovat jo nyt saaneet kansainvälistä tunnustusta ja € 50 000 merkittävältä teknologia säätiöltä.

Miksi Team FAST haluaa meidän käyttää muurahaishappoa tulevaisuuden ympäristöä säästävänä polttoaineena?

Akku- ja polttokenno-ongelmat

Vetypolttokennoteknologiaa pidetään seuraavana teknologisena edistysaskeleena tämän hetken ongelmille, joita ovat ympäristölle haitallisesti tuotettavien akkujen käyttö sähköautoissa sekä niiden riittämätön energiatiheys.
Säiliöihin varastoitunut vetykaasu yhdistetään hapen kanssa sähköä tuottavassa kemiallisessa reaktiossa, jonka ainoana sivutuotteena syntynyt jäte on vettä. Auto toimii edelleen sähköllä, mutta varastoi energian ympäristöä säästävällä menetelmällä.
Vedyllä on kuitenkin omat puutteellisuutensa, se on kallista kuljettaa ja varastoida. Ajoneuvoon asennettaessa helposti syttyvälle vetykaasulle vaaditaan erittäin paineistettuja säiliötä. Vaikka polttokennotekniikkaa käyttävällä autolla olisi enemmän vaihtoehtoja tarjolla kuin akkukäyttöisellä sähköautolla, ovat ne edelleen perinteiseen autoon verrattuna rajalliset.

Muurahaishapon voima

Team FAST uskoo, että muurahaisten tuottama muurahaishappo on ratkaisu näihin ongelmiin. Muurahaishappo on neste, joka voidaan muuttaa vedyksi ja hiilidioksidiksi äskettäin löydetyn katalysaattorin ansiosta.

Tulevaisuuden ajoneuvoille Team FAST haluaa erittäin painestetuissa säiliöissä kuljetettavan vetykaasun korvattavaksi normaaleja nestemäistä muurahaishappoa sisältävillä polttoainesäiliöillä. Happo voidaan sitten muuntaa vedyksi, jota puolestaan ​​käytetään sähkön tuottamiseen. Auton käyttäessä energiatiheydeltään suurempaa nestemäistä muurahaishappoa, sen suorituskyky ylittää ylivoimaisesti akku- ja vetykaasukäyttöiset.

Akut ja vetypolttokennot eivät sovi nykyiseen maailmanlaajuiseen nestemäisen polttoaineen kuljetusinfrastruktuuriin, vaan edellyttävät monimutkaisia ​​sähköisiä latausasemia tai massiivisia paineistettua varastosäiliöitä. Vastaavasti muurahaishappo pystyy käyttämään jo tutuksi tullutta huoltoasema-infrastruktuuriamme.

Kaiken huipuksi yhtäkään muurahaishapon komponenttia ei kuluteta prosessin aikana. Ajon aikana ilmanpoiston kuluttama määrä vettä ja hiilidioksidia käytetään luomaan vastaava määrä uutta muurahaishappoa pitämällä polttoaine täysin hiilineutraalina. Kun tähän lisätään vielä mahdollisuus käyttää muurahaishapon tuotantoa uusiutuvien energialähteiden, kuten tuuli- ja aurinkoenergian, sitä tutkitaan parhaillaan eniten ympäristöä säästävänä polttoaineen vaihtoehtona.

”Visiomme on tehdä muurahaishaposta uusi standardi ympäristöä säästävälle kuljetusliikenteelle,” toteaa tiimi ja uskoo muurahaishapon tuovan ratkaisuja sekä nykyisiin että tuleviin ongelmiin.

Team FAST aloitti toimintansa 2015 ja tähtää pienoismallin valmistumiseen vuoden loppuun mennessä. Näinkin kunnianhimoinen aikataulu voidaan saavuttaa vain käyttämällä parhaita mahdollisia ja muuntautumiskykyisimpiä prototyyppitekniikoita.
Ultimaker 3D-tulostimen ansiosta tiimi pystyi suunnittelemaan ja tulostamaan yksilöidyt kiinnikkeet ja liittimet heti, kun uudet prototyyppiosat saapuivat. Perinteisellä vaihtoehdolla olisi odotettu päiviä tai jopa viikkoja jyrsimellä valmistetuille osille.

Menestyksekkäästi muurahaishapolla kulkenut auton pienoismalli, Formauto Junior, esiteltiin vuoden 2016 tammikuussa.

Seuraava este voitettavaksi, on rakentaa uusi nykyistä 1000 kertaisesti tehoiltaan voimakkaampi prototyyppi ennen vuoden 2016 loppua. Tätä 30 kilowattista versiota tullaan käyttämään julkisen liikenteen linja-autossa, jossa tarkoituksena todistaa tekniikan olevan mahdollista raskaidenkin ajoneuvojen käytössä. Vuonna 2017 joukkue haluaa kiertää maailmaa ensimmäisellä pelkästään muurahaishappoa käyttävällä autolla.

Olemme varmoja, että näin kunnianhimoisilla tavoitteilla Ultimaker 2+ auttaa jatkossakin Team FASTia tekemään muurahaishaposta tulevaisuuden ympäristöä säästäväksi polttoaineeksi.

Lähde: Developing Sustainable Fuel with Team FAST – Ultimaker: 3D Printing Story

https://ultimaker.com/en/stories/19738-developing-sustainable-fuel-with-team-fast

3D-tulostettu raketti osana peruskoululaisten opetussuunnitelmaa

By | 3d-tulostus, Yleinen | No Comments

De Singelierin peruskoulun oppilaat opettelevat STEMiä (= science, technology, engineering and mathematics) hauskalla ja mukaansatempaavalla tavalla. He rakentavat 3D-tulostetuilla osilla raketteja PET pulloista (= Polyethylene terephthalate) saatavalla materiaalilla ja laukaisevat ne vedenpainetta käyttämällä.
Mallin valmiiksi saamiseksi lasten pitää käydä useita toistoja, joista he samalla oppivat 3d-mallintamista ja tuotekehitystä, tunnistamaan aiempien versioiden virheet, ottamaan niistä opiksi ja vastaavasti parantelemaan rakettia sen mukaisesti.
Lue eteenpäin, löydät kattavan opetussuunnitelman, jonka avulla voit sisällyttää tämän projektin oman koulusi opetusohjelmaan.

Rakennetaan raketti!

Opetuksessa on otettu huomioon kaikki näkökulmat raketin suunnittelussa, sapluunapiirustuksista TinkerCadin 3D-tulostustettavien osien suunnitteluun. Lapsia kannustetaan testaamaan mallejaan ja huomaamaan mikä toimii. Onko kärkikartio tarpeeksi terävä? Minkälaiset muodot siivillä pitäisi olla? Mitä tapahtuu, jos leikitellään erilaisia malleja käyttämällä? Lapset aloittavat tutkimusretkensä kokeilun ja erehdysten kautta, päätyen lopulta muotoiluun, joka saa raketin nousemaan korkeuksiin.

”Jokainen laite ympärillänne on jonkun testaama, epäonnistunut ja paranneltu uusiksi. Se on mahtava oppimiskokemus oppilaille.”

De Singelierin 7. luokan opettajan Freek van Ierselin mukaan projektin tärkeä aspekti on saada lapset huomaamaan, että idean epäonnistuminen on ihan OK. Jokainen laite, jota käytämme jokapäiväisessä elämässämme, on testattu, paranneltu ja testattu uudelleen – näin toimii suunnitteluprosessi.

Lapsille on arvokasta oppia, että vaikka jotkut ideoista toimivat paremmin kuin toiset, epäonnistuneita yrityksiä tulisi ajatella mahdollisuutena parannuksille eikä vikoina. Tämä koulu on esimerkki siitä, miten tällaista tarkoitusta ja ajattelumallia opetetaan rakettiprojektilla. Olemassa on lukemattomia muitakin mukaansatempaavia tapoja opettaa 3D-tulostusta.

Tuntisuunnitelma

Lapsille 3D-tulostus antaa mahdollisuuden toteuttaa ideoita konkreettisiksi esineiksi. Se stimuloi heidän luovuuttaan ja rohkaisee heitä uudelleenarvioimaan aikaisempia suunnitelmia.
Tällaiset projektit vaikuttavat merkittävästi opiskelijoiden oppimiskokemukseen – selvittämällä itse miten tietyt ideat toimivat käytännössä, he muistavat oppitunnit paljon elävämmin verrattuna pelkästään lukemalla tai kuuntelemalla.

Täältä voit ladata 3Dkanjersin kirjoittaman kirjasen pullorakettiprojektista osaksi koulusi opetusohjelman tuntisuunnittelua. Valmiiksi suunnitellut perusmallit voit tulostaa täältä, mutta rohkaisemme kaikkia muuttamaan ja muotoilemaan niitä uusiksi.
Jos olet keksinyt kivan mallin ja haluat jakaa sen muiden kanssa, lähetä tiedosto YouMagineaan ja innostat samalla muitakin kouluja lisäämään vastaavanlaisia projekteja omiin opetussuunnitelmiin.

On monia tapoja, joilla nykyaikaisessa peruskoulutuksessa voidaan käyttää 3D-tulostusta parantamaan opiskelijoiden oppimiskokemusta. Se tarjoaa lähes loputtomasti mahdollisuuksia herättää mielikuvitusta, edistää ryhmätyötä ja tehdä oppimisesta hauskempaa. Tutustu miten 3D-tulostus voi lisätä oppimista:

3D printing in primary education

Lähteet:
Ultimaker: Teaching STEM with 3D printed bottle rockets
Linkki

Konepaja 2016 – Jälkitunnelmat

By | Yleinen | No Comments

Konepajamessut 2016

Nyt kun messut ovat paketissa ja kevätaurinkokin aina vain voimakkaammin paistelee suomalaisiin konepajoihin, on hyvä aika muistella menneitä ja suunnitella tulevaa.

Messut olivat osaltamme menestys. Tavoite oli lyhyesti esitellä 3D-tulostusta mahdollisimman monelle, ja tässä onnistuttiin hyvin. Tapahtuman lopullinen kävijämäärä 8338 näkyi standillamme tasaisena ihmisvirtana kaikkina kolmena päivänä. 3D-tulostin ei odotetusti ollut CNC-jyrsimiin tottuneille koneistajille mikään vanha tuttu, mutta esimerkiksi teollisuuden kunnossapitoon sillä näytti heti olevan lukuisia eri sovellutuskohteita. Yhteinen kieli löytyi, kun todettiin jyrsimen poistavan ja tulostimen lisäävän materiaalia.

Kustomoitujen erikoisosien valmistus, on perinteisin menetelmin ollut hintavaa, mutta tulostuspalvelu Maker 3D:n tarjoama mahdollisuus piensarjojen tuotantoon 3D-tulostamalla sai monet lähettämään tarjouspyyntöjä jo samana päivänä.

Ultimaker -3D-tulostinten kirkkaat ledit, sekä erikoiset tulostettavat kappaleet keräsivät ihmettelijöitä. Kappaleiden lujuus, materiaalien edullisuus, sekä tulostustarkkuus keräsi kiitosta. –”Näillähän voi nykyään tehdä oikeita töitäkin”, totesi eräskin messuvieras.

Myös opetusalalta oli ihmisiä liikkeellä ja heitä kiinnosti erityisesti Kreativon koulutuspalvelut.

Konepajamessut 15.-17.3.2016 Tampereella

By | Yleinen | No Comments
Konepaja2016-banner

Konepaja 2016

 

Olemme mukana Konepajamessuilla yhteistyössä Maker3D Oy:n ja 3d-tulostus.fi kanssa osastolla A555.
Esittelemme koulutuskonseptejamme ja osastollamme lanseerataan uusi Formlabs Form 2 3D-tulostin Suomen markkinoille.

Osastollamme näet myös huippusuositun Ultimaker -tulostinperheen uusimmat mallit.

Formlabs Form 2

Formlabs Form 2 perustuu yleisesti käytetystä FDM tekniikasta poiketen stereolitografia (SLA) tekniikkaan, jossa 140 mikronin kokoinen laserpiste kovettaa nestemäistä hartsia. SLA on yksi tarkimmista 3D-tulostustekniikoista. Form 2 voidaan asettaa tulostamaan 25-200 mikronin z-resoluutio tarkkuudella, näin saadaan valittua paras tulostusjälki eri tulosteille sekä materiaaleille.

https://www.youtube.com/watch?v=Ak4kgiSvgN8​

Nähdään messuilla!

 

Kreativo Akademy

 

Educa-messut

By | Yleinen | No Comments

Educa-messut ovat Suomen suurin opetusalan messutapahtuma. Tapahtuma keräsi tänäkin vuonna kiitettävät 14 000 kävijää ihailemaan uusimpia pedagogiikan ratkaisuja siihen, miten suomalainen jo ennestään huipputason koulutus kehittyisi jatkossakin.

Tapahtuma tarjosi laajan kirjon eri oppimismenetelmiä. Trendi näyttäisi olevan ainakin näin messuilla tarjottavan oppimateriaalin perusteella arvioituna, että jäykkä luokkaopetus pulpettiriveineen väistyy taka-alalle. Tilalle on tulevaisuudessa luvassa esim. yhteisöllistä, tutkivaa sekä projektityylistä oppimista. Halutaan opettaa keinoja joilla hyödyntää mahdollisimman laajasti eri oppimiskanavia. Auditiivinen ja visuaalinen pärjää vanhassa luokkaympäristössä. Kinesteettinen, se luokan takarivin urheilija, pääsee vielä kerran läpi historiasta – rimaa hipoen.

Pedagogisen ajattelun muutos on selvä verrattuna omiin ala- ja ylä-asteen oppimisympäristöihin. Kun minä sain ala-asteella katsoa videon, niin siitä kerrottiin vielä kotonakin. Nyt tulevat opettavat pelit, tabletit videoineen, liitutaulun kokoiset kosketusnäytöt sekä 3d-tulostus. Opettajien oppilasarviointikin menee tablettiin, josta pystytään kätevästi liukupalkkeja liu’uttamalla arvioimaan oppilaan senhetkisen osaamistason. Pari standillamme vieraillutta väläyttikin, että tulevaisuuden oppilasarviointi on jatkuva prosessi, ei koenumeron määräämä.

Kuva Educa messuilta

Me olimme Educassa edustamassa 3d-tulostusta. 3d-tulostaminen sai opettajat innostumaan ja visioimaan opetuksen tulevaa –”Nyt ne tulee oikeasti ymmärtään, miltä se glukoosin kemiallinen kaava näyttää”. Historianopettajat halusivat tulostaa toisen maailmansodan tankkeja, V2-ohjuksen sekä erilaisia reliikkejä. Geometriaa ja lukusarjoja  on kuulemma myös hyvä havainnollistaa fyysisillä malleilla. Teknisen työn opettajat kysyivät verkkosivua, mistä tulostimia voi tilata. Biologian opettajat tulostaisivat solurakenteita ja DNA-ketjua havainnollistamaan opetusta. Lista jatkuu ja viesti tuli meille tämän kahden päivän aikana erittäin selväksi. 3d-tulostin on tulossa kouluihin.

Lauri signeeraus

MAKSUTON 3D-TULOSTAMISEN ONLINE-KOULUTUS 18.2

By | Yleinen | No Comments

Olemme järjestämässä 18.2 klo 19 online-koulutusta 3D-tulostamisesta. Aiheena on miten voit välttää 5 yleisintä virhettä 3D-tulostamisessa.

Tekemämme asiakaskyselyn perusteella, suurimmat virheet 3D-tulostamisessa liittyvät johonkin näistä osa-alueista

  1. Mitä ohjelmistoja ja tiedostoformaatteja 3D-tulostuksessa kannattaa käyttää?
  2. Miten määritellä tulostusparametrit ja kalibroida laitteistot oikeaoppisesti?
  3. Mitä tulostimen valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Onko tulostustarkkuus riittävä?
  4. 3D-tulostuksessa käytettävien materiaalien ja tekniikoiden tuntemus? Mitkä ovat ne rajat, jotka tulostin asettaa?
  5. Mikä on oikea 3D-strategia organisaatiolleni?

Jos sinua mietityttää tai askarruttaa jokin näistä, niin koulutuksessa saat vastauksen kysymyksiisi.  Voit myös kysyä koulutuksessa muita sinua askarruttavia kysymyksiä.

Koulutus järjesteteään nettiseminaarina ja paikkoja on hyvin rajoitetusti.

Joten osallistu mukaan tästä: 3D-koulutus

-Jarkko Lohilahti

P.S Tuleva koulutus sisältää paljon vinkkejä ja hyödyllistä tietoa 3D-tulostamisen ammattilaisilta, joten sinulla ei tarvitse edes vielä olla 3D-tulostinta hyötyäksesi tästä koulutuksesta.

Rekisteröidy mukaan ennen kuin paikat loppuvat: 3D-koulutus

TEOLLISUUSSUMMIT´15

By | Yleinen | No Comments

Teollisuussummit´15 -tapahtuma järjestettiin 14.-15.10.2015 Oulun kaupunginteatterilla. Summit keräsi yhteen 380 teollisuuden päättäjää keskustelemaan pohjoisen alueen tulevaisuudesta ja alueen liiketoiminnan uusista mahdollisuuksista. Tilaisuus oli hyvin järjestetty ja puhujat valittu huolella. Olimme tapahtumassa näytteilleasettajina ja taas kerran 3D-tulostimet keräsivät suuren huomion.

Teollisen valmistuksen uusi aikakausi

Artikkeli teollisuussummit´15 -lehdessä

Kreativon koulutuksissa päivitämme henkilöstön osaamisen tähän päivään

Kreativon koulutuksissa päivitämme henkilöstön osaamisen tähän päivään

Tapauskohtaisesti ajateltuna 3D-tulostus on kilpailukykyinen valmistustekniikka kustannuksiltaan aina sarjavalmistukseen saakka. Toistettavuus, kopioitavuus ja muunneltavuus tuovat etuja varsinkin pienen volyymin (niche market) -tuotteiden alueilla, jossa tuotekehitystä voidaan jatkaa jatkuvasti ja siltikin myydä tuotetta eteenpäin. Nopealla tulostuspalvelulla tuotteita voidaan tuottaa tilauksesta, eikä yrityksellä tarvitse olla varastoon sidottua varallisuutta. Lisäksi tilaamalla tuotteiden valmistuksen paikallisesta tulostuspalvelusta, edistät alueesi kehitystä sekä pienennät tuotteen logistiikkakustannuksia.

3D-tulostus (materiaalia lisäävä valmistus) oli alunperin prototyyppien tuottamiseen kehitetty valmistustekniikka. Tällä hetkellä on menossa projekteja, joissa 3D-tulostusta hyödynnetään lopputuotteiden valmistuksessa. Rapid manufacturing on tullut terminä jäädäkseen. 3D-mallinnettujen osien, kuten erilaisten komponenttien tiedonsiirto digitaalisesti reaaliajassa tekee 3D-tulostukselle pysyvää jalansijaa, etenkin kansainvälistä toimintaa harjoittavien yritysten tuotannossa.

Ilmailuteollisuudessa 3D-tulostus on otettu tosissaan. Polttoainekulujen nousu sai aikanaan Airbus -lentokonevalmistajan tutkimaan mahdollisuuttaa keventää lentokoneidensa painoa 3D-tulostuksen avulla. Nykyään yritys on aloittanut 3D-tulostettujen osien massatuotannon. 3D-tulostus ei teoriassa tunne muotorajotteita ja muotoilun monimuotoisuus ei nosta valmistuksen hintaa. Tekniikat mahdollistavat onttoja tai verkkomaisia sisärakenteita, jolloin tuotteista on mahdollista saada kevyitä. Tämä on insinöörien herkkua.

GE on saanut hyväksynnän käyttää ilmailukäytössä materiaalina 3D-tulostettua titaania. GE on onnistuneesti 3D-tulostamalla valmistanut titaanista toimivan turbiinimoottorin. Yritys on ilmoittanut valmistavansa vuosikymmenen loppuunmennessä yli 100 000 komponenttia 3D-tulostamalla.

Jokaiseen 3D-tulostamalla valmistettuun tuotteeseen on mahdollista tehdä uniikkia kustomointia, joka voi nostaa perinteisen tuotteen arvoa merkityksellisyydellään. Enää ei haluta ostaa samanlaista korua kuin kaverilla, joten valmistajien valikoiman täytyy olla suurempi. Kalevala Koru on havainnut tämän trendin ja lähtenyt pioneerinä myymään 3D-tulostettuja tuotteitaan suomalaisen Launzerin verkkokaupassa.

Koska materiaalia ei poisteta tai materiaalin muotoa ei muuteta, tekniikka mahdollistaa uudentyyppiset tuotteet ja tuotteiden ostoprosessit. 3D-tulostuksen tarjoamat mahdollisuudet muuttavat kuluttajakäyttäytymisen passiivisesta ostajasta aktiiviseksi uusien tuotteiden luojaksi.

 

 

Jarkko Lohilahti

Founder – Maker3D ja Kreativo

MAKER3D, KREATIVO, ALIHANKINTAMESSUT JA TEKNOLOGIA´15

By | 3d-tulostus, Profi3DMaker, Yleinen | No Comments

Hei,
olimme keskellä kiireisintä syksyä Alihankintamessuilla Tampereella sekä Helsingissä Teknologia´15 -tapahtumassa. Perinteeksi muodostunut Makerin ja Kreativon yhteisosasto osoitti toimivuutensa. Osastomme olivat erittäin suosittuja ja kuhinaa riitti aina avajaisista sulkemiseen saakka. Saatujen kontaktien purku on edelleen käynnissä, joten jos emme ole lupauksista huolimatta olleet vielä yhteydessä, emme ole suinkaan teitä unohtaneet.
Kiitos kaikille messuvieraille!

MAKER3D

Kreativolta 3D-tulostimet ammattikäyttöön

 

POP-UP 3D Workshop

 

Ultimaker 2

 

Messumalleja

 

Ontot ja verkkomaiset rakenteet on 3D-tulostuksen suurimpia etuja.

 

 

Messumalleja

Profi3DMaker

Ultimaker 2 Extended

Messumalleja

Teknologia´15 hiljenee

 

3D-TULOSTUKSEN EDUT VALMISTUSTEKNIIKKANA

By | Yleinen | No Comments

3D-tulostus on materiaalia lisäävä valmistustekniikka, jossa ainetta ruiskutetaan kappaleeseen kerros kerrokselta. Koska materiaalia ei poisteta tai materiaalin muotoa ei muuteta, tekniikka mahdollistaa uudentyyppiset tuotteet ja tuotteiden ostoprosessit. 3D-tulostuksen tarjoamat mahdollisuudet muuttavat kuluttajakäyttäytymisen passiivisesta ostajasta aktiiviseksi uusien tuotteiden luojaksi.

Kun aloitan tekniikka edellä vertailemaan 3D-tulostusta perinteisiin valmistusmenetelmiin, sen tuomat edut ovat kiistattomat. Tekniikkaa pidetään pääsääntöisesti työkaluna tuotekehitysprosessien nopeuttamiseksi, mutta tässä kirjoituksessani pureudun enemmän tuotteiden valmistamiseen suoraan 3D-tulostamalla.

Jokaiseen 3D-tulostamalla valmistettuun tuotteeseen on mahdollista tehdä uniikkia kustomointia, joka voi nostaa perinteisen tuotteen arvoa merkityksellisyydellään. Ajatellaan klassisella esimerkillä kännykän suojakuorista, johon on saatu kirjoitettua oma mietelauselma. Yhtäkkiä arvottomantuntuisesta kulutustavarasta saadaan oma tuote. Ihmiset ovat alkaneet vaatimaan esimerkiksi koruteollisuudelta enemmän. Enää ei haluta ostaa samanlaista korua kuin kaverilla, joten valmistajien valikoiman täytyy olla suurempi. Kalevala Koru on havainnut ongelman ja lähtenyt pioneerinä myymään 3D-tulostettuja tuotteitaan Launzerin verkkokaupassa.

HTTPS://WWW.LAUNZER.COM/WEB/KALEVALA-JEWELRY

3D-tulostus ei teoriassa tunne muotorajotteita ja muotoilun monimuotoisuus ei nosta valmistuksen hintaa. Tekniikat mahdollistavat myös onttoja tai verkkomaisia sisärakenteita, jolloin tuotteista on mahdollista saada todella kevyitä. Rajoittamaton tapa valmistaa tuo sanaan design uuden merkityksen, kun suunnittelijan, muotoilijan tai taitelijan ei tarvitse enää ajatella mikä on mahdollista. Suomalainen Janne Kyttänen kulkee 3D-tulostetuiden design-esineiden suunnittelijoiden pioneerinä maailmalla ja hänen toimintaan suosittelen tutustuvan.

HTTP://WWW.JANNEKYTTANEN.COM/

Tapauskohtaisesti ajateltuna 3D-tulostus voi olla kilpailukykyinen valmistustekniikka kustannuksiltaan aina sarjavalmistukseen saakka. Toistettavuus, kopioitavuus ja muunneltavuus tuovat etuja varsinkin pienen volyymin (niche market) tuotteiden alueille, jossa tuotekehitystä voidaan jatkaa jatkuvasti ja siltikin myydä tuotetta eteenpäin. Nopealla tulostuspalvelulla tuotteita voidaan tuottaa tilauksesta, eikä yrityksellä tarvitse olla sidottuna varallisuuttaan varastoon. Lisäksi tilaamalla tuotteiden valmistuksen paikallisesta tulostuspalvelusta, edistät alueesi kehitystä sekä vähennät tuotteen logistiikkakustannuksia.

Perinteisessä asiakascase:ssa tuotteen ensimmäinen sarja on tehty 3D-tulostamalla, jolloin on päästy testaamaan tuotetta loppuasiakkailla ja selvittämään millaiset markkinat tuotteella on olemassa. Mahdollisesti tuotetta on päästy jo myymäänkin. Tässä vaiheessa asiakkalla on ollut riittävästi informaatiota punnitsemaan kuinka kannattavaa on aloittaa sarjavalmistus.

3D-tulostetut tuotteet eivät suoraan vastaa perinteisin menetelmin valmistettuja tuotteita. Jälkikäsittelytoimenpiteillä tuotteista saadaan viimeisteltyä lopputuotteita ja koneiden jättämät valmistusjäljet piilotettua.

Terveisin

Jarkko Lohilahti

NOPTEL KÄYTTÄÄ PROFI3DMAKER 3D-TULOSTINTA TUOTANNON APUVÄLINEIDEN VALMISTAMISEEN

By | 3d-tulostus, Profi3DMaker | No Comments

Noptel Oy suunnittelee, valmistaa ja myy optoelektronisia mittalaitteita. Laitteita käytetään paikan ja etäisyyden mittaamiseen. Sovelluksia ovat esimerkiksi ajoneuvojen nopeuden ja profiilin mittaukset, ratojen suoruuden mittaus ja pitkän matkan valvontalaitteiden etäisyysmittaus. Toimitamme mittausmoduuleita kansainvälisille markkinoille. Suunnittelu ja valmistus tehdään Oulun teknologiakylässä.

Hankimme Profi3DMaker tulostimen toukokuussa 2015. Pidimme tärkeänä, että pääsemme hyödyntämään tulostinta ensimmäisestä päivästä lähtien. Saimme myyjältä hyvän opastuksen tulostimen huollosta ja perusominaisuuksista. Tulostaminen vaatii tulostinasetusten perusteiden opettelun. Tämä kannattaa ehdottomasti pyytää myyjältä, että pääsee nopeasti alkuun ilman turhia kokeiluja.

Käytämme tulostinta prototyyppien ja tuotannon apuvälineiden valmistamiseen. Eniten olemme valmistaneet tuotannon apuvälineitä, esimerkiksi erilaisia pitimiä optisille mittalaitteille. Optisten vastaanottimien testaukseen teimme testerin, jossa käytettiin pelkästään tulostettua mekaniikkaa (kuva). Testerin toinen kehitysversio on tuotannon käytössä.

Noptel_kuva

Testerin saaminen käyttökuntoon perinteisin menetelmin käyttäen valmiita koteloita ja työstettyä mekaniikkaa olisi kestänyt vähintään kuukauden. Tulostamalla koko prosessi suunnitteluineen vei alle viikon. Materiaalikustannukset olivat vain muutaman euron. Testerin suunnittelu oli huomattavan nopeaa, koska valmiiden koteloiden ja työstämisen aiheuttamat rajoitukset eivät haitanneet. Tulostettavilla kappaleilla on kuitenkin omat erilaiset rajoitteensa, jotka täytyy opetella.

Tulostimen käyttömahdollisuuksia on vaikea hahmottaa etukäteen. Meillä oli joitakin käyttökohteita mielessä kun teimme ostopäätöksen, mutta ne ovat olleet vain pieni osa siitä mihin olemme tulostinta käyttäneet ensimmäisten viikkojen aikana. Meillä suurin käyttö on ollut tuotannon ja tuotekehityksen apuvälineiden ja kokeilukappaleiden valmistus. Suosittelemme kokeilemaan tulostinta, se kyllä keksii hommia itselleen .

Arto Sepponen
Chief Designer/Quality Manager
Noptel Oy

LUE KUINKA SARTORIUS BIOHIT LIQUID HANDLING KÄYTTÄÄ 3D-TULOSTUSTA LIIKETOIMINNASSAAN

By | Yleinen | No Comments

Sartorius Biohit Liquid Handling Oy on globaaleilla markkinoilla toimiva yritys, joka kehittää, valmistaa ja myy nesteannostelulaitteita, kuten pipettejä ja pipetinkärkiä. Yritys on osa Sartoriuksen Lab Product & Services -yksikköä. Sartorius on johtava kansainvälinen laboratorio- ja prosessiteknologiaa tarjoava yritys, jonka ydinliiketoimintaa ja osaamisalueita ovat bioteknologia ja mekatroniikka.

Yritys hankki edustamiamme 3DFactoriesin tulostimia käyttöönsä Kajaanin ja Helsingin toimipisteisiin tuotekehityksen tueksi. Tulostimet käytiin asentamassa ja pidimme tarvittavat käyttöönottokoulutukset, joilla laitteistot saatiin nopeasti hyötykäyttöön.

Pääsimme haastattelemaan Sartoriuksen edustajaa;

Miksi päädyitte hankkimaan 3DFactoriesin 3D-tulostimet?

”Sartorius on jo pitkään käyttänyt 3D-tulostusta liiketoiminnassaan. Meillä on ollut käytössä MJM-tekniikan tulostin tarkkuutta vaativiin projekteihin ja nyt haettiin edullisempaa tulostinta. Tutustuimme kuluttajille suunnattuihin laitteisiin ja niiden luotettavuus epäilytti. 3DFactoriesin tulostimet vaikuttivat siltä, että suunnittelija on keskittynyt olennaisiin hienojen erikoistoimintojen sijaan.”

Mihin olette hyödyntäneet 3D-tulostusta ja mitä lisäarvoa 3D-tulostus on tuonut yritykseenne?

”Pääosin olemme käyttäneet tulostimia erilaisten testauksen apuvälineiden valmistukseen. Tuotekehityksen protoilussa olemme käyttäneet tulostimia tapauksissa, joissa MJM-tekniikalla ei saavuteta esim. riittävää lujuutta. 3D-tulostus on nopeuttanut tuotekehitystä ja mahdollistanut erilaisten kokeilujen tekemisen entistä nopeammin.”

Millaiselle yritykselle suosittelitsit 3D-tulostimen hankintaa?

”Suosittelemme 3D-tulostusta kaikille yrityksille, joissa suunnitellaan fyysisiä tuotteita. Olemme oppineet vuosien saatossa, että oma tulostin lisää luovuutta ja poistaa turhia esteitä suunnittelusta kun tulosteita ei tarvitse tilata erikseen ulkopuolelta.”

 

Haastateltavana oli

Hannes Jantunen

Manager, Mechanics & Project Management

Sartorius Biohit Liquid Handling Oy

 

Ystävällisin terveisin

 

Jarkko Lohilahti

MILLAINEN ON 3DFACTORIES PROFI3DMAKER 3D-TULOSTIN JA MIHIN SE SOVELTUU AMMATTIKÄYTÖSSÄ

By | Profi3DMaker, Yleinen | No Comments

Kokemuksemme 3D-tulostamisesta ja pikavalmistuksesta ulottuu lähes 10 vuoden taakse. Tuntumaa on karttunut mm. SLS, SLA, POLYJET ja FDM-tekniikan laitteistojen käyttämisestä. Kaikissa tekniikoissa on omat hyvät puolet ja järkevät käyttökohteet. Seuraavana kerron teille, miksi juuri edustamamme FDM-tekniikan Profi3DMaker 3D-tulostin on järkevä hankinta yrityksen työkaluksi.

3DFactories on saksalainen brändi ja tuotteet valmistetaan Tsekissä. Tehtaan 3D-tulostimet on valmistettu pitkän mekaniikkasuunnittelun kokemuksella. Samalla tehtaalla valmistetaan mm. kokoonpanolinjastoja maailman suurimmille autonvalmistajille. Tuotteen yksinkertaisen ja avoimen rakenteen ansiosta toimintavarmuus on korkea ja huoltojen tekeminen nopeaa ja edullista. Koneen hankintahinta on matala ja voi parhaimillaan maksaa itsensä takaisin jopa ensimmäisessä tulosteessa.

Profi3Dmaker

Miksi Suomen Lasijalostus hankki Profi3DMakerin käyttöön
Miten Xemec hyötyy 3D-tulostimesta tuotekehityksessä

Profi on vapaan säätöparametrin laitteisto, joka mahdollistaa ammattikäytössä monipuoliset ja joustavat työvaiheet. FDM-tekniikan laitteiston saat tulostumaan jopa 5 minuutissa päätettyäsi tulostaa suunnittelemasi kappaleen. Tämä mahdollistaa nopean prototypoinnin.

Materiaalivalikoima on laaja. Käytännössä kaikkia termoplastisia muoveja, jotka sulavat alle 300 asteessa on mahdollista tulostaa. Muoveja löytyy niin kovia, pehmeitä, joustavia, esd-suojattuja ja ekologisia. Lisäksi materiaalit tyypillisesti maksavat vain murto-osan suljettujen järjestelmien laitteistojen materiaalien hinnoista.

Massiiviisella 400x260x190 tulostusalustalla valmistat suuretkin kappaleet tulostusalueen tilavuuden ollessa lähes 20 000 kuutiosenttiä.

FDM-tekniikka mahdollistaa ontot rakenteet. Onttoja rakenteita hyödynnämme yhdessä asiakkaidemme kanssa mm työkaluvalmistuksessa.

Profi3DMaker
+ Prototyyppien valmistamiseen nopeasti
+ Kestävät ja kevyet työkalut
+ Kotelointeihin
+ Vapaat säätöparametrit ja monipuoliset materiaalivaihtoehdot
+ Massiivinen tulostusalusta
+ Uusien materiaalien kehittämiseen
+ Monipuoliset jälkikäsittelymahdollisuudet

Profi3DMaker

Ystävällisin terveisin

Jarkko Lohilahti

TULE JA NÄE, MITEN 3D-TULOSTUSTA VOIDAAN KUNNOSSAPIDOSSA JA TEOLLISUUDESSA HYÖDYNTÄÄ

By | Yleinen | No Comments

Kreativo on mukana 3D-tulostuksen ratkaisuklinikalla. Tervetuloa vierailemaan osastollamme 549
Ratkaisuklinikan näyttelyosastoilta ja tietoiskuista saat 3D-tulostuksesta viimeisimmän tiedon ja alan ammattilaisten vinkit, miten saat tulevaisuuden teknologiasta kilpailukykyä oman yrityksesi toimintaan!
Mukana 3D-skannaus ja -digitointi, metalli- ja muovikappaleiden 3D-tulostus, työvälineiden 3D-tulostus, 3D-mallinnus ja lopputuotteiden ja toiminnallisten komponenttien tulostus.

kupi15_ylabnr2

3D-TULOSTAMINEN TULEE, MUTTA ONKO SE TURVALLISTA?

By | 3d-tulostus, Yleinen | No Comments

Onko 3D-tulostaminen turvallista? Talouselämä 28.1.2015 08:40 ilmoittaa Työterveyslaitoksen Nanoturvallisuuskeskusen, Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston aloittaneen 3D-tulostuksen työympäristöjen tutkimuksen. Tutkimus ensimmäinen laatuaan Suomessa, eikä aihetta ole tutkittu muualla maailmassa juuri lainkaan. Tutkimuksen tavoite on varmistaa, että 3D-tulostaminen on työntekijöille turvallista kaikissa sen työvaiheissa.

Read More