Educa-messut ovat Suomen suurin opetusalan messutapahtuma. Tapahtuma keräsi tänäkin vuonna kiitettävät 14 000 kävijää ihailemaan uusimpia pedagogiikan ratkaisuja siihen, miten suomalainen jo ennestään huipputason koulutus kehittyisi jatkossakin.

Tapahtuma tarjosi laajan kirjon eri oppimismenetelmiä. Trendi näyttäisi olevan ainakin näin messuilla tarjottavan oppimateriaalin perusteella arvioituna, että jäykkä luokkaopetus pulpettiriveineen väistyy taka-alalle. Tilalle on tulevaisuudessa luvassa esim. yhteisöllistä, tutkivaa sekä projektityylistä oppimista. Halutaan opettaa keinoja joilla hyödyntää mahdollisimman laajasti eri oppimiskanavia. Auditiivinen ja visuaalinen pärjää vanhassa luokkaympäristössä. Kinesteettinen, se luokan takarivin urheilija, pääsee vielä kerran läpi historiasta – rimaa hipoen.

Pedagogisen ajattelun muutos on selvä verrattuna omiin ala- ja ylä-asteen oppimisympäristöihin. Kun minä sain ala-asteella katsoa videon, niin siitä kerrottiin vielä kotonakin. Nyt tulevat opettavat pelit, tabletit videoineen, liitutaulun kokoiset kosketusnäytöt sekä 3d-tulostus. Opettajien oppilasarviointikin menee tablettiin, josta pystytään kätevästi liukupalkkeja liu’uttamalla arvioimaan oppilaan senhetkisen osaamistason. Pari standillamme vieraillutta väläyttikin, että tulevaisuuden oppilasarviointi on jatkuva prosessi, ei koenumeron määräämä.

Kuva Educa messuilta

Me olimme Educassa edustamassa 3d-tulostusta. 3d-tulostaminen sai opettajat innostumaan ja visioimaan opetuksen tulevaa –”Nyt ne tulee oikeasti ymmärtään, miltä se glukoosin kemiallinen kaava näyttää”. Historianopettajat halusivat tulostaa toisen maailmansodan tankkeja, V2-ohjuksen sekä erilaisia reliikkejä. Geometriaa ja lukusarjoja  on kuulemma myös hyvä havainnollistaa fyysisillä malleilla. Teknisen työn opettajat kysyivät verkkosivua, mistä tulostimia voi tilata. Biologian opettajat tulostaisivat solurakenteita ja DNA-ketjua havainnollistamaan opetusta. Lista jatkuu ja viesti tuli meille tämän kahden päivän aikana erittäin selväksi. 3d-tulostin on tulossa kouluihin.

Lauri signeeraus

Leave a Reply