XEMEC KÄYTTÄÄ EASY3DMAKER 3D-TULOSTINTA TUOTEKEHITYKSESSÄÄN

Asiakastarina Xemec Oy (www.xemec.com)

Xemec Oy on 1988 perustettu oululainen yritys, joka hankki käyttöönsä Easy3DMaker 3D-tulostimen nopeuttamaan tuotekehitystään. 3D-tulostimen käyttäminen tuo yritykseen kilpailuetua nopeudella ja joustavuudella tuotekehityksessä.

Xemec Oy, Easy3DMaker, 3D-tulostin

Xemec Oy:ssä suunnittelemme erilaisia mekatronisia automaatiolaitteita. Niiden rakenteissa käytämme paljon erilaisia ruiskupuristettuja muottiosia. Suunnittelemme itse kaikki osat ja teetämme muotit alihankkijoilla.

Ruiskupuristusmuotti on melko kallis ja vaatii aikaa valmistaa. Olimme aikaisemmin teettäneet pikamalleja jouduttaaksemme prototyypin valmistumista ja vähentääksemme kalliita ja aikaa vieviä kokeilukierroksia. Etsimme pikamallinnuslaitteistoa, jotta voisimme nopeasti todeta suunnitellun mallin ominaisuudet ja pitämään tuotekehityksen firman sisällä. Löysimme useita erilaisia alunperin harrastuskäyttöön suunniteltuja laitteita, joiden hinta vaikutti kohtuulliselta ja suorituskyky riittävältä käyttöömme. Jotkut vaikuttivat tarpeeksi jykeviltä myös ammattikäyttöön. Näin päädyimme hankkimaan Easy3DMaker-tulostimen.

Kun 3D-tulostin toimitettiin ajattelimme kokeilla sitä erään hankalasti toteuttettavan muovivivun prototyypin valmistamiseen. Mallinsimme kappaleen ja tulostimme laitteella sen ensimmäisenä koekappaleena. Tulostus onnistui loistavasti. Testasimme vipuun tulevaa puristusliitettävää osaa ja koe osoitti, että suunnittelu oli mennyt nappiin. Kuitenkin vähän aikaa testattuamme huomasimme CAD-mallin antaman harhan vivun lujuusopillisista ominaisuuksista menneen pieleen. Näin pääsimme välittömästi korjaamaan suunnittelun puutteen ennen kappaleen lähettämistä muotintekijälle. Virheen välttäminen joudutti projektia useita viikkoja ja säästi kokonaiskustannuksissa tuolla ainoalla ensimmäisellä kokeilulla 3D-tulostimen hinnan.

Toinen esimerkki oli vaativan kovia iskuja vastaanottavan muoviosan prototyypin valmistus. Yllättäen tulostettu kappale kesti koeajot vaurioitta. Näin saimme varmistettua, että lopullinen kappale tulee kestämään ko. kohteessa varmuudella. Lopullista kappaletta ei näin tarvinnut muuttaa mallikappaleesta muottikappaleeksi ollenkaan.

Kokemuksemme on ollut positiivinen. Tulemme käyttämään tulostinta jatkossakin hankalasti miellettävien muoviosien prototyyppien valmistuksessa. Suosittelemme tulostinta tuotekehitykseen. Sitä voi mainiosti käyttää myös erilaisten varaosien tekoon, jos ei ole aikaa odottaa pitkiä toimitusaikoja.

 

Pentti Airaksinen DI Xemec Oy

Leave a Reply